QIYNOQLARGA QARSHI KURASH BO‘YICHA XALQARO MEZONLAR VA O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASI KONSTITUTSIYASI - YULDASHEVA , Govxerjan (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Mazkur maqola qiynoqlarga qarshi kurash bo‘yicha xalqaro standartlar va ularning O‘zbekiston Respublikasi milliy qonunchiligiga, xususan, Konstitutsiyasiga integratsiya qilinishiga bag‘ishlangan. Bunda qiynoqlarni oldini olish, aybdorlarni jazolash va jabrlanuvchilarni himoya qilish bo‘yicha BMT Qiynoqlarga qarshi konvensiyasi, Fuqarolik va siyosiy huquqlar to‘g‘risidagi xalqaro pakt va boshqa asosiy xalqaro hujjatlar tahlil qilingan. O‘zbekiston qonunchiligidagi o‘zgarishlar, jumladan, inson huquqlarini himoya qilishni kuchaytirgan va inson manfaatlariga ustuvorlik bergan 2023-yildagi Konstitutsiyaning yangilangan tahriri ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, sud-huquq tizimini isloh qilish, erkinlikdan mahrum etilgan joylarni monitoring qilish, huquqni muhofaza qiluvchi organlar malakasini oshirish va xalqaro tashkilotlar bilan hamkorlik masalalari yoritilgan.