СУНЪИЙ ИНТEЛЛEКТ: ЖИНОИЙ ЖАВОБГАРЛИК ВА ҚОНУНЧИЛИКНИ ТАРТИБГА СОЛИШ ИСТИҚБОЛЛАРИ - ОТАЖОНОВ , Аброржон (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Сунъий интеллект билан боғлиқ технологияларнинг ривожланиши инсон фаолиятининг тобора кенг қамровли соҳаларига таъсир кўрсатмоқда. Ҳозирда сунъий интеллект имкониятларидан фойдаланиш банк, молия, солиқ, божхона, соғлиқни сақлаш, қишлоқ хўжалиги, транспорт, энергетика соҳаларида фаол ривожланмоқда. Ҳозирги кунда сунъий интеллектдан фойдаланиш даражаси унинг иштирокида жиноий ҳаракатлар содир этилишининг сезиларли миқдори ҳақида сўз юритиш имконини бермайди. Бироқ, бундай тизимларни янада такомиллаштириш инсон ҳаётига жиддийроқ таъсир кўрсатиши мумкин. Шунга қарамай, ҳозирнинг ўзидаёқ сунъий интеллектли тизимлардан фойдаланиб, оғир оқибатларга олиб келган ижтимоий хавфли қилмишлар содир этилгани ҳақида гапириш мумкин. Бундай шароитда мазкур тизимлардан фойдаланиш тартибини ҳуқуқий жиҳатдан тартибга солиш муҳим аҳамият касб этади. Мақолада сунъий интеллектни тушунишга оид қарашлар таҳлил қилинган, унинг юридик фанда қўллаш учун таърифини шакллантиришга уриниш амалга оширилган. Сунъий интеллектли тизимлар фаолиятини жиноят-ҳуқуқий баҳолаш билан боғлиқ назарий, қонунчилик ва амалий масалалар кўриб чиқилган.