ВОЯГА ЕТМАГАНЛАРГА ЕТКАЗИЛГАН ЗАРАР УЧУН ЖАВОБГАРЛИКНИНГ ФУҚАРОЛИК ҲУҚУҚИЙ МАСАЛАЛАРИ - МАҲМУДХОДЖАЕВА , Умида (YURIST AXBOROTNOMASI, 2024)
Фуқаролик ҳуқуқининг вояга етмаган субъектлари зарар етказиш натижасида келиб чиқадиган мажбуриятларнинг иштирокчиси сифатида зарар етказувчи - ҳуқуққа хилоф ҳаракатнинг субъекти, шунингдек ҳаёти, соғлиғи ёки мол-мулкига зарар етказилган жабрланувчи сифатида чиқишлари мумкин. Қандай бўлмасин, бундай иштирок этишнинг табиати вояга етмаганнинг муомала лаёқати даражаси билан белгиланади. Муомала лаёқати, шахснинг ўз хатти-ҳаракатлари натижасида етказилган зарар учун жавобгарлик лаёқатини аниқлаш учун муҳим аҳамиятга эга. Чунки, муомала лаёқатининг элементларидан бири деликт лаёқати - шартномадан ташқари зарар учун жавобгарлик лаёқатитидир. Мазкур мақолада вояга етмаган шахсларнинг соғлиғига етказилган зарар учун жавобгарликнинг фуқуролик ҳуқуқий жиҳатлари илмий назарий таҳлил этилди. Шунингдек қонунчиликда мавжуд бўлмаган зарар масаласига ҳам аниқлик киритилди. Таҳлиллар натижасида илмий миллий қонунчиликни такомиллаштиришга оид таклиф ва хулосалар берилди.