AYOLLAR HUQUQLARINI HIMOYA QILISH: ONLAYN PLATFORMALAR - RAHMONQULOVA , Nilufar (YURIST AXBOROTNOMASI, 2024)
Ayollar huquqlarini himoya qilish ko‘plab mamlakatlarda muhim masala bo‘lib, bugungi kunda onlayn platformalar ayollar huquqlarini himoya qilishda muhim o‘rin tutadi. Ular ayollar huquqlari haqida ma'lumot beradi, zo'ravonlik qurbonlariga yordam topishga va kamsitish va zo'ravonlik bilan bog'liq muammolardan xabardor bo'lishga ko’mak beradi. Ba'zi platformalar zo'ravonlik qurbonlariga onlayn maslahat va yordam taklif qiladi. Ushbu maqola ayollar huquqlarini himoya qilish maqsadida yaratilgan mavjud onlayn platformalarni ko'rib chiqadi. Mazkur maqola O‘zbekiston Respublikasi Innovatsion rivojlanish agentligi tomonidan e’lon qilingan “Olima ayollar” tanlovining 78-turi” TDYU loyihasi doirasida, xoyin-qizlar uchun “Menga qo‘lingni uzat” nomli huquqiy, psixologik va biznes maslahat elektron ilovasini yaratish maqsadida olib borilayotgan xalqaro va xorijiy amaliyot tahlili natijasida yozilgan bo‘lib, ko‘zda tutilgan platformani yaratishda muhim ahamiyatga ega bo‘lgan ma’lumotlarni taqdim etadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatdiki, hukumatlar va onlayn platformalarning sa’y-harakatlariga qaramay, ayollar huquqlarini himoya qilish hamon dolzarb muammo bo‘lib qolmoqda. Zo‘ravonlik va kamsitishlarga duch kelgan ayollar uchun qonunchilikni takomillashtirish, xabardorlikni oshirish va yordam olish imkoniyatini ta’minlash bo‘yicha ishlarni davom ettirish muhim hisoblanadi.