МИГРАЦИЯ ВА НОГИРОНЛИКНИНГ ҲУҚУҚИЙ НИСБАТИ - ИСОҚОВ , Луқмонжон (YURIST AXBOROTNOMASI, 2024)
Миграция табиий ҳодисадан улкан сиёсий, ҳуқуқий, ижтимоий ва иқтисодий муаммога айланди. Мигрант эса, уни тушуниш, интеграциялаштириш ва назорат қилиш лозим бўлган субъект бўлиб қолди. Соғлиқдаги нуқсонлар, тил билан боғлиқ тўсиқлар, қўрқувли ҳис-ҳаяжонлар ёки зарурий маълумотлар етишмаслиги миграциядаги шахсларнинг янада ноқулай ҳолатларга тушишлари ва икки маротаба кўпроқ заиф қатламга тааллуқли эканликларидан дарак беради. Бундан ташқари, табиий офатлар ва қуролли тўқнашувлар ҳам жамиятда ўлим ва ногиронликка олиб келади. Жисмоний, ақлий ёки ҳиссий нуқсонлар ногиронлиги бўлган шахсларга жамиятнинг ижтимоий ҳаётида тўлиқ ва самарали иштирок этишига монелик қилади. Мазкур мақолада миграция ва ногиронлик масалаларининг ўзаро ҳуқуқий нисбати ҳақида сўз боради.