КЎЗДАН КЕЧИРИШ ТЕРГОВ ҲАРАКАТИ ОБЪЕКТЛАРИ ВА ТУРЛАРИ - ИМОМНАЗАРОВ , Алишер (YURIST AXBOROTNOMASI, 2024)
Мазкур мақолада кўздан кечириш тергов ҳаракати объектлари ва турлари, кўздан кечириш турларининг ўзаро ўхшаш ва фарқли жиҳатлари, уларнинг ўзига хос хусусиятлари каби масалалар муҳокама қилинган. Хусусан, Ўзбекистон Республикасининг амалдаги жиноят-процессуал қонунчилигида белгиланган кўздан кечириш тергов ҳаракатининг турли объектлари билан боғлиқ нормалар, мазкур нормаларнинг назарий қарашлар билан ўзаро нисбати қиёсий жиҳатдан ўрганилган. Мақолада ҳодиса содир бўлган жойни, мурдани, ҳайвонларни, теварак-атрофни, биноларни, нарсалар ва ҳужжатларни кўздан кечириш каби тергов ҳаракатларини ўтказишнинг амалий ва назарий масалалари кўриб чиқилган. Шунингдек, амалга оширилган тадқиқот натижаларига кўра илмий-назарий хулосалар чиқарилиб, миллий қонунчилигимизни такомиллаштиришга қаратилган таклифлар, хусусан амалдаги қонунчиликда белгиланган кўздан кечириш объектлари рўйхати ҳозирги давр талабларига жавоб бермаслиги ҳамда тугал эмаслигини инобатга олган ҳолда рақамли маълумотларни ҳамда транспорт воситалларини ҳам кўздан кечириш объектлари қаторига киритиш бўйича таклиф ва тавсиялар ишлаб чиқилган.