KEKSALAR HUQUQLARINI XALQARO-HUQUQIY TARTIBGA SOLISH - ГАФУРОВА , Нозимахон; ТОШМАТОВА , Висолахон (YURIST AXBOROTNOMASI, 2024)
Ushbu maqola keksa odamlarning ham davlat tomonidan, ham xalqaro hamjamiyat tomonidan alohida himoya va e’tiborga muhtoj bo‘lgan aholining zaif toifasi sifatida o‘rganilgan. Maqolada keksa odamlarning huquqlarini buzilishi, keksa aholining global muammolari har tomonlama tahlil qilingan va aksariyat hollarda xalqaro hujjatlarda aks ettirilgan norma va standartlar asosida echimlar ishlab chiqilgan. Shu qatorda keksalarni huquqlarini himoya qilishda xorijiy mamlakatlarning ilg‘or amaliyoti o‘rganilgan. Jumladan, Evropa mamlakatlarining amaliyotidagi aholining turmush darajasi asosida, huquq ustuvorligi va keksa odamlarning huquqlarini ta’minlash borasida muammolar va amalga oshirishdagi yondashuvlari muhokama qilindi. Shu bilan birga, MDHning ayrim mamlakatlarida keksa odamlarning huquqlarini himoya qilish tendentsiyalari, shuningdek, bugungi kunda mavjud bo‘lgan huquqiy bo‘shliqlar aniqlandi. Keksalarning alohida mavqeini va huquqlarini qonuniy tan olish va belgilash zarurligi isbotlandi.