ИСЛОМ ҲУҚУҚИ БЎЙИЧА ФУҚАРОЛАРНИНГ ТАДБИРКОРЛИК БИЛАН ШУҒУЛЛАНИШ ҲУҚУҚИНИНГ КАФОЛАТЛАРИ - ТОШҚУЛОВ, Жўрабой; МУҲАММАДЖОНОВ , Жасурбек (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Мақолада ислом дини бўйича мусулмон кишининг ҳаётида тадбиркорлик билан шуғулланишнинг тутган ўрни, ижобий аҳамияти ва ислом дини бўйича тадбиркорлик билан шуғулланишга фуқароларни ундаш, мусулмонларнинг ҳамда ғайридин шахсларнинг тадбиркорлик билан шуғулланиш фаолиятини тартибга солишга қратилган Қуръони Каримда нозил қилинган оятлар, Муҳаммад(с.а.в.) томонидан бу масалада берилган ҳукмлар, ривоят қилинган ҳадислар, уларнинг шарҳи юритилади. Мақолада шариат бўйича тадбиркорлик фаолияти билан шуғулланиш тартиб-қоидаларини бузганларга нисбатан келиб чиқувчи жавобгарлик турлари, бошқалар томонидан тадбиркорларнинг фаолиятига тўсқинлик қилиш ҳамда уларга мулкий зарар етказганлик учун келиб чиқувчи жавобгарлик турлари, уларга нисбатан қўлланиладиган жазо турлари асосий масалалар сифатида муҳокама қилинади. Ислом динида шахсларнинг тадбиркорлик билан шуғулланиш ҳуқуқининг назарий ва амалий томонлари муҳокама қилинади.